четверг, 9 мая 2013 г.

Японська кухня, мабуть, одна з найбільш гармонійних у світі: вона різноманітна і вишукана, гранично натуралістична і безсумнівно корисна для організму. Раціоналізм і помірність, властиві зрілим культурам, знаходять своє відображення в тому числі і в кулінарних традиціях країни висхідного сонця. Благородні сорти риб і морепродукти, складові поживну основу японської трапези, багаті вітамінами групи Е і рідкісними амінокислотами, що надає стравам японської кухні виняткову поживність і цінність - адже, як відомо, благополуччя організму залежить від можливості повноцінного синтезу всіх необхідних білків. Натуралізм, характерний для японської кулінарної традиції - це ще один аргумент на користь "японської дієти" - мінімум термічної обробки забезпечує максимальну збереження вітамінів і поживних речовин. Часто доводиться чути твердження про те, що японські страви низькокалорійний. Це не зовсім вірно. Білкова їжа досить каллорійность, поза всяких сумнівів, проте риба, гриби і соєві продукти, що становлять основну харчову цінність цих страв, жодним чином не становлять основну її масу - як правило, та ж риба нарізається дуже тонкими скибочками і подається з рясною кількістю овочів, зелені і рису. Помірне вживанні висококаллорійних продуктів укупі з саке, рисовим оцтом та іншими соусами, що сприяють розщепленню білків, дозволяє забезпечити організм усім необхідним без перевантаженості травної системи.